top of page
Zoeken

Oxytocine: het wondermiddel tijdens de bevalling

Oxytocine is your best friend. Onthoud dat.


Je hebt het nodig tijdens de bevalling en het gaat heel veel voor je doen. Oxytocine, vaak het 'knuffelhormoon' genoemd, speelt een hele belangrijke rol bij het bevorderen van gevoelens van liefde en verbinding. En net zoals je een baby maakt, met veel liefde en verbinding komt het idealiter ook ter wereld.


Het is niet voor niets dat seks een hele fijne weeënopwekker is, toch?


Waar is oxytocine allemaal goed voor?


 1. Natuurlijke pijnverlichting: Tijdens de bevalling helpt de verhoogde aanmaak van oxytocine bij het verlichten van pijn door het bevorderen van een positieve, liefdevolle omgeving die de stress en de pijnperceptie kan verminderen.

 2. Bevordering van weeën: Oxytocine is direct betrokken bij het reguleren van weeën. Het helpt de baarmoeder samen te trekken, wat essentieel is voor de voortgang van de bevalling. Een goede aanmaak van oxytocine kan zorgen voor effectievere en regelmatigere weeën, wat kan helpen bij het verdragen van de pijn door een voorspelbaarder bevallingsproces.

 3. Vermindering van stress: Oxytocine heeft ook een kalmerend effect, wat kan helpen om angst en stressniveaus te verlagen tijdens de bevalling. Lagere stressniveaus dragen bij aan een vermindering van de pijnperceptie en een meer ontspannen bevalling.

 4. Bevordering van binding en welzijn: De aanmaak van oxytocine tijdens de bevalling bevordert niet alleen de binding tussen moeder en kind direct na de geboorte, maar verbetert ook het algemene welzijn van de moeder, waardoor ze zich krachtiger en positiever voelt tijdens het bevallingsproces.

 5. Verbetering van de bloedtoevoer: Oxytocine kan helpen de bloedtoevoer naar de baarmoeder te verhogen, wat essentieel is voor een efficiënte weeënactiviteit en het welzijn van de baby. Een betere bloedcirculatie helpt ook bij het verminderen van pijn.

 6. Ondersteuning van natuurlijke copingmechanismen: De aanmaak van oxytocine ondersteunt de natuurlijke copingmechanismen van het lichaam, waardoor de moeder instinctief gedrag vertoont dat kan helpen bij het verdragen van weeën, zoals het vinden van comfortabele posities, diep ademhalen, en het zoeken van ondersteuning en aanmoediging.


Hoe maak je oxytocine aan?

 1. Fysiek contact: Huid-op-huid contact, knuffelen, en zachte aanrakingen kunnen de aanmaak van oxytocine stimuleren. Dit geldt zowel voor de interactie tussen de moeder en haar partner als voor de moeder en de pasgeborene direct na de geboorte. Want ook dan heb je oxytocine nog nodig, o.a. voor succesvolle borstvoeding.

 2. Massage: Een ontspannende massage verhoogd de productie van oxytocine (hello Doula, en waarom we het steeds over massages hebben). Specifiek kan een rugmassage of een voetmassage bijzonder effectief zijn.

 3. Positieve sociale interacties: Ondersteunende en liefdevolle interacties met de partner, familieleden, de doula, of het medisch personeel kunnen bijdragen aan een verhoogde aanmaak van oxytocine. En als dat niet zo is kan de oxytocine heel snel kelderen wat er voor kan zorgen dat het niet meer vordert zoals je dat graag zou willen.

 4. Warmte: Het gebruik van warmte, zoals een warme douche, een bad, of het toepassen van warme kompressen op de onderrug, kan helpen bij het ontspannen van het lichaam en het bevorderen van de productie van oxytocine.

 5. Ontspanningstechnieken: Technieken zoals diepe ademhalingsoefeningen, meditatie, en visualisatie kunnen helpen het lichaam te ontspannen en de aanmaak van oxytocine te stimuleren.

 6. Muziek en fijne geluiden: Het luisteren naar rustgevende muziek of geluiden kan ook helpen bij het ontspannen en het bevorderen van de oxytocineproductie.


Als Doula help ik jou om je bubbel te bewaken en ervoor te zorgen dat jouw oxytocine huishouding tijdens de bevalling mooi op peil is.


Heb je vragen hierover? Stuur mij gerust een berichtje!


Liefs, Johanna

Comentarios


bottom of page