top of page
Zoeken

Wel of geen Doula? Een overweging voor aanstaande Mama's in Amsterdam, Zaandam en omgeving

Bijgewerkt op: 22 feb.

Als je dit artikel leest dan denk je er waarschijnlijk over na of een doula iets voor je is.


Een doula kan het ontbrekende puzzlestukje zijn tijdens je zwangerschapsreis en de bevalling. Ik leg je uit wat de voordelen zijn van het hebben van een doula en ook waarom sommige mama's ervoor kiezen het alleen te doen.


Wat doet een Doula eigenlijk? Een doula is een geboorteprofessional die jou met liefde, kennis en kracht bijstaat voor, tijdens en na de geboorte van je wondertje. Ze is er om je te gidsen en te steunen, wat je geboorteplan ook is. Een doula helpt je ook bij het opstellen van dat geboorteplan, laat je de opties zien en informeert je over wat je kunt verwachten volgens het Nederlandse protocol.


Een paar voordelen van het hebben van een Doula:

  • Minder medische interventies: Vrouwen die worden bijgestaan door een doula hebben vaak minder kans op medische interventies zoals een keizersnede, vacuüm- of tangverlossing.

  • Kortere bevalling: Er zijn aanwijzingen dat de aanwezigheid van een doula de duur van de bevalling kan verkorten.

  • Minder pijnmedicatie: Vrouwen die door een doula worden ondersteund, vragen minder vaak om pijnmedicatie.

  • Verhoogde tevredenheid: Veel vrouwen rapporteren een hogere tevredenheid over hun bevallingservaring wanneer ze worden bijgestaan door een doula.

  • Verbeterde moeder-kind hechting: De ondersteuning van een doula kan bijdragen aan een snellere en sterkere band tussen moeder en kind direct na de geboorte.

  • Lager risico op postpartum depressie: Er zijn aanwijzingen dat de continue ondersteuning van een doula het risico op postpartum depressie kan verminderen.

  • Ondersteuning voor de partner: Doulas bieden niet alleen ondersteuning aan de bevallende vrouw, maar ook aan haar partner, waardoor hij of zij zich meer betrokken en nuttig kan voelen tijdens het bevallingsproces.

  • Bevordering van natuurlijke bevallingstechnieken: Doulas zijn vaak getraind in natuurlijke pijnverlichtingstechnieken zoals massage, ademhalingsoefeningen en houdingsveranderingen.


Waarom soms geen Doula? Ondanks de vele voordelen kiezen sommige mama's ervoor om de reis zonder doula te maken. Dit kan zijn vanwege persoonlijke gevoelens, budgetoverwegingen of omdat ze zich al gesteund voelen door hun partner of zorgteam. Vaak komt het ook voor dat de voordelen van een doula gewoon niet bekend zijn en je denkt dat je het wel zonder kan. Natuurlijk kan het ook zonder, maar de voordelen zijn onbetwistbaar.


Jouw Doula match: Overweeg je een doula? Kies er eentje die als een warme deken voelt. Luister naar andere mama's, lees ervaringen en voel tijdens kennismakingen welke doula jouw hart sneller laat kloppen. Iedereen kan als doula werken, maar lang niet iedereen heeft een medische opleiding of -basiskennis. Denk erover na of je dat belangrijk vindt of niet.


De keuze voor een doula is een keuze vanuit je hart. Er zijn zoveel mooie redenen om voor een doula te gaan, maar het belangrijkste is dat je kiest wat voor jou en je gezin goed voelt.


Wat maakt mijn diensten als doula uniek?

Er zijn best wat geluiden dat doula's in de weg staan van ziekenhuispersoneel en verloskundigen. Dat ze perse iets door willen drukken dat op dat moment niet goed is of zelfs gevaarlijk kan zijn. Iedereen kan werken als doula en je hebt er in principe geen opleiding voor nodig. Toch kies ik ervoor om een opleiding te volgen en mij met name op het klinische aspect te scholen. Ik wil op ooghoogte kunnen communiceren met gynaecologen en verloskundigen en begrijpen waar het om gaat als we het hebben over de medische kant van een bevalling.


Ja, een bevalling is een natuurlijk proces en het liefst blijf je er met je handen vanaf. Toch vind ik het fijn om ook te weten welke stappen genomen kunnen of moeten worden als het anders loopt.


Ik wil bij elke bevalling meerwaarde bieden. Ook in het ziekenhuis.


Daarnaast kijk ik verder dan alleen de bevalling. Met een holistische blik en een hart vol liefde, focus ik op jouw totale welzijn - lichamelijk, emotioneel en spiritueel. Samen creëren we de (on)perfecte ervaring waarin elke geboorte gevierd wordt. Ik sta naast je met antwoorden op al je vragen, en samen vinden we jouw unieke melodie. We duiken in de beste houdingen voor tijdens je zwangerschap en bevalling, en ik laat je zien hoe je deze kunt gebruiken om nog dichter bij je partner te komen. Ook na de geboorte blijf ik er voor je, met focus op jou en het navigeren door alle nieuwe gevoelens en verwachtingen.


Overweeg je een Doula en woon je in Amsterdam, Zaandam of omgeving en wil je meer weten? Laten we dan een kennismaking inplannen.


Met liefde, Johanna.


Doula Amsterdam Doula Zaandam Doula Haarlem

Comments


bottom of page