top of page
Zoeken

Ondernemen met een baby

Bijgewerkt op: 22 feb.

Het combineren van ondernemerschap en moederschap kan als een uitdaging voelen, vooral als je zwanger bent en je je voorbereidt op de komst van je kleintje.


Veel aanstaande moeders worstelen met de vraag: "Hoe kan ik het ondernemerschap en baby in balans brengen?" Teruggaan in loondienst of blijven ondernemen? De twijfels komen voort uit een angst of het ondernemerschap en moederschap wel te combineren valt.


Maar wat als ik je vertel dat het combineren van deze twee rollen niet alleen mogelijk is, maar juist voordelig kan zijn?Ondernemen met een baby: Ik zeg niet dat het makkelijk is.


En het vergt zeker goede voorbereiding. Ik verkocht toen mijn bedrijf en startte een nieuwe onderneming in hetzelfde vakgebied. Ik wilde heel graag blijven ondernemen maar wist dat het bedrijf zoals ik het toen had ingericht niet voor mij zou werken als ik ook genoeg aandacht aan mijn dochter wilde geven. Dus gooide ik de boel om. Dat ging niet zonder slag of stoot maar het is mij gelukt en in het eerste jaar na de bevalling draaide ik mijn hoogste omzet ooit.


Flexibiliteit is het grootste voordeel van het zijn van een ondernemer met een baby. In tegenstelling tot een traditionele 9-tot-5 baan, biedt ondernemerschap je de vrijheid om je eigen schema te bepalen. Dit betekent dat je kunt werken tijdens de uren dat je je het meest energiek voelt, of dat nu vroeg in de ochtend is of laat in de avond. Het stelt je ook in staat om pauzes te nemen wanneer je ze nodig hebt, of het nu gaat om te kolven, borstvoeding te geven, of gewoon wat quality time met je baby door te brengen.


Waar een traditioneel kinderdagverblijf is ingericht op full time opvang kozen wij een gastouder waar we enkel betaalden voor de uren die we ook echt gebruikten. En we schaalden steeds meer op. Voor mij is het belangrijk om elke werkdag van de week te kunnen werken, maar dat hoeft zeker niet de hele dag.


In het begin zag ons opvangschema er als volgt uit.

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

8:30 - 13:00

Eric

8:30 - 13:00

Eric

8:30 - 13:00 Gastouder

8:30 - 13:00 Gastouder

8:30 - 13:00 Gastouder

13:00 Johanna

13:00 Johanna

13:00 Johanna

13:00 Johanna

13:00

Eric

Dit was ideaal omdat ik elke dag kon werken en omdat ik niet steeds voor hele dagen hoefde te kolven en in de middag tijd met Skye door kon brengen. Eerlijk is eerlijk, ik vond het ook heel fijn om niet hele dagen of te werken of te zorgen. Ik kreeg zoveel energie uit het starten met werk en voelde mij enorm "accomplished" waardoor ik in de middag zonder moeite volle focus op onze dochter kon leggen. Inmiddels is onze dochter 2,5 jaar oud en zijn de opvanguren veranderd. Ik werk nu minder dan eerst.


Als je zwanger bent en een eigen bedrijf hebt is een ander bijkomend voordeel de luxe om langer verlof in te plannen dan traditioneel wordt aangeboden in loondienst. Dit geeft je meer tijd en ruimte om te herstellen, te verbinden met je baby en je aan te passen aan je nieuwe rol als moeder. Wist je trouwens dat je als je zwanger en zelfstandig bent ook uitkering kan aanvragen voor je verlof? De uitkering heet ZEZ (zwanger en zelfstandig). Het is niet veel maar het is toch een beetje en iedere zwangere ondernemer heeft er recht op.


Maar hoe zit het met de uitdagingen van het zijn van een zwangere ondernemster? Die zijn er namelijk zeker. Met de juiste begeleiding, voorbereiding en mindset, kun je deze uitdagingen omzetten in kansen.


Daarom heb ik de Mompreneur Workshop bedacht, waarin ik je door deze transitie gids. We bespreken strategieën om je bedrijf draaiende te houden terwijl je geniet van de vreugden van het moederschap. We verkennen ook manieren om je energie te beheren, prioriteiten te stellen en effectief te delegeren.


Het is mijn overtuiging dat het moederschap en ondernemerschap elkaar niet uitsluiten, maar elkaar juist kunnen versterken. Als moeder ontwikkel je vaardigheden zoals multitasking, geduld en veerkracht, die onmisbaar zijn voor het runnen van een bedrijf. En als ondernemer leer je over doorzettingsvermogen, innovatie en aanpassingsvermogen, die je helpen in je reis als moeder.


Als je je afvraagt hoe je zwanger en ondernemer kunt zijn, nodig ik je uit om deel te nemen aan de Mompreneur Workshop.


De kosten voor een op maat gemaakte workshop van 2,5 uur is €150,- ex. BTW. Vooraf onze sessie, die ik via Zoom houdt, stuur ik je een vragenlijst zodat ik de workshop precies op maat voor je samen kan stellen. Je kan deze kosten trouwens wegzetten als business coaching.


  1. Aanmelding: Zodra je je aanmeldt voor de 'Mompreneur Workshop', ontvang je een bevestigingsmail met alle details van de workshop en wat je kunt verwachten.

  2. Persoonlijke Vragenlijst: Voorafgaand aan de workshop stuur ik je een op maat gemaakte vragenlijst. Deze vragenlijst helpt me om een beter inzicht te krijgen in jouw unieke situatie, uitdagingen en doelen als aanstaande moeder en ondernemer.

  3. Voorbereiding: Neem de tijd om de vragenlijst in te vullen. Hoe gedetailleerder je antwoorden, hoe beter ik de workshop kan afstemmen op jouw specifieke behoeften.

  4. De Workshop: Tijdens de 2,5 uur durende workshop duiken we diep in de uitdagingen en kansen van het combineren van moederschap en ondernemerschap. We bespreken strategieën, best practices en tools die je kunt gebruiken om beide rollen met vertrouwen en voldoening te vervullen.

  5. Follow-up: Na de workshop ontvang je een samenvatting van wat we hebben besproken, evenals aanvullende bronnen en tools om je te ondersteunen op je reis.

  6. Ondersteuning: Mocht je na de workshop nog vragen of zorgen hebben, dan sta ik voor je klaar. Mijn doel is om je te begeleiden en te ondersteunen bij elke stap van deze spannende reis.


Ik kijk er naar uit om van je te horen. Stuur mij gerust een bericht als je vragen hebt.Comments


bottom of page